Ocrotitorii

Untitled Document
Untitled Document
linia verde pentru copiii strazii
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos

 

Biografie si studii

Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Casian s-a nascut la data de 18 martie 1955 in comuna Lopatari, judetul Buzau, intr-o familie de tarani evlaviosi, Rada si Vasile Craciun. A crescut in frica lui Dumnezeu, primind educatie crestina, in familie si, in special, de la bunicii – Stanciu si Anica, Stefan si Ioana – pe care ii socoate primii dascali in “buchiile”credintei. Datorita lor, inainte de a invata sa scrie si sa citeasca, a avut sansa de a invata si a rosti in biserica “Tatal nostru”si “Crezul”.

A urmat cursurile Scolii elementare in comuna natala si apoi cele ale Seminarului Teologic “Kesarie Episcopul” din Buzau – intre 1970 si 1975 – pe care l-a absolvit ca premiant. In perioada 1976-1980 a fost student al Institutului Teologic de grad universitar din Bucuresti, ale carui cursuri le-a absolvit ca premiant, cu teza de licenta “Biserica – lacas de inchinare in talcuirea principalilor scriitori bisericesti si patristici”, sub indrumarea regretatului Pr. prof. dr. Ene Braniste.

Intre 1975-1976 satisface stagiul militar.

Intre 1980-1981 a fost profesor la Seminarul Teologic din Buzau. La 20 decembrie 1980 a fost tuns in monahism la Manastirea Ciolanu prin mainile si binecuvantarea parintelui sau duhovnicesc, Episcopul Antonie al Buzaului, mai tarziu Mitropolit al Ardealului.

Intre 1981-1984 a obtinut, prin concurs, o bursa de studii pentru doctorat de la Guvernul francez, cu binecuvantarea Episcopului Antonie, la Universitatea de Stiinte Umane – Stransbourg II. A obtinut diploma de studii aprofundate in teologie in anul 1981, precum si diploma de absolvire a Institutului International de Limba Franceza. In anul 1984 obtine titlul de doctor in teologie al Universitatii Stransbourg II, cu o teza despre spiritualitatea icoanei si a picturilor manastirilor moldovene, avand titlul “Icoana si frescele exterioare ale manastirilor moldovene – incercare de prezentare a raporturilor dintre ele”.

Infiinteaza Parohia “Sf. Ioan Botezatorul” din Strasbourg, pentru romanii (peste doua mii) din Alsacia si Lorena cazuti la datorie alaturi de combatantii francezi in primul razboi mondial. Functioneaza ca diacon onorific la Capela ortodoxa romana din Baden Baden, Germania. Ca tanar teolog, in toata aceasta perioada, a participat la numeroase intruniri, conferinte si simpozioane in cadrul asociatiilor de tineret si a centrelor de spiritualitatea monastica in tara si peste hotare.

Intre 1984-1985, reintors de la studii, isi reia postul de profesor la Seminarul din Buzau.

In perioada 1985-1988 este asistent spiritual la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. Intre 1988-1990 este asistent universitar la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti si, cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Teoctist, inspector patriarhal pentru invatamantul teologic.

A fost hirotonit ierodiacon, la 21 decembrie 1980, in Catedrala Episcopala din Buzau si ieromonah, in Catedrala Mitropolitana din Sibiu, la 10 noiembrie 1985, de catre Mitropolitul Antonie al Ardealului. Este hirotesit protosinghel si arhimandrit la Manastirea Sambata – Sibiu. I se incredinteaza, pentru scurt timp, conducerea Manastirii Antim din Bucuresti unde slujeste intre 1988-1990.

Este chemat arhiereu-vicar la Galati de Arhiepiscopul Dr. Antim Nica si ales de Sfantul Sinod in treapta de arhiereu, la 12 februarie 1990.

Este hirotonit arhiereu, cu titlul de Galateanul, in biserica “Sf. Nicolae” din Galati, la 18 februarie 1990. In urma decesului Arhiepiscopului Antim si vacantarii scaunului de episcop, este ales de Colegiul Electoral Bisericesc episcop titular al Eparhiei Dunarii de Jos, in data de 12 iulie 1994. Este instalat canonic, in Catedrala Episcopala din Galati, de catre vrednicul de pomenire Parintele Patriarh Teoctist in fruntea unui sobor de arhierei, inconjurati de preotime si de multimea credinciosilor, in 24 iulie 1994. Ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod, la data de 27 septembrie 2009, Episcopia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Preasfinţia Sa a primit titlul de Arhiepiscop al Dunării de Jos.

Functii si distinctii

Profesor la catedra I a Seminarului Teologic – Buzau;

Asistent universitar la Institutul Teologic – Sibiu;

Asistent universitar la Institutul Teologic – Bucuresti; Inspector patriarhal pentru invatamantul teologic preuniversitar in Biserica Ortodoxa Romana;

Arhiereu-vicar al Episcopiei Dunarii de Jos;

Episcop al Dunarii de Jos; secretar al Comisiei Sinodale pentru Invatamant;

Senator de Onoare al Universitatii “Dunarea de Jos” Galati;

Presedinte al Asociatiei Filantropice Crestin Ortodoxe “Sf. Vasile cel Mare” – Galati;

Presedinte de Onoare al Institutului European de Stiinte Economice de pe langa Universitatea “Dunarea de Jos” – Galati;

2001- prezent Co-presedinte al Fundatiei “Andreeana Juventus” – Galati;

2002- prezent Profesor universitar la Facultatea de Litere si Teologie, respectiv Facultatea de Istorie, Filozofie si Teologie din cadrul Universitatii “Dunarea de Jos” – Galati;

2005-prezent Presedinte al Asociatiei Filantropice Crestin Ortodoxe “Sf. M.Mc. Pantelimon” – Lacu Sarat, Braila;

2006-prezent Presedinte al Asociatiei Medicilor Crestin Ortodocsi “Sf. Doctori fara de Arginti Chir si Ioan” – Galati.

2006-prezent Presedinte al Asociatiei Medicilor Crestin Ortodocsi “Sf. Mc. Pantelimon si Ermolae” – Braila.

Ordinul “Sf. Maria Magdalena” al Bisericii Ortodoxe a Poloniei, oferit de Prea Fericitul Vasile Bisericii Ortodoxe din Polonia;

Ordinul “Sf. Ap. Petru si Pavel” al Mitropoliei de Veria – Grecia oferit de I.P.S. Pantelimon, Mitropolit de Veria, Campania si Nausa;

Ordinul “Sf. Ap. Andrei” al Patriarhiei Ecumenice, oferit de S.S. Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol;

Ordinul “Voievod al Sfantului Mormant”, oferit de Patriarhul Diodor I al Ierusalimului;

Ordinul National “Pentru Merit”, in grad de Mare Ofiter, acordat de Presedintia Romaniei;

Cetatean de Onoare al Municipiilor Galati (16 martie) si Braila (17 martie);

Cetatean de Onoare al Municipiului Tecuci (24 aprilie).

A infiintat in anul 2000, Ordinul “Crucea Sf. Ap. Andrei” al Episcopiei Dunarii de Jos, precum si distinctia “Vrednicia andreiana”, care au fost acordate de-a lungul vremii la numerosi ierarhi ortodocsi din tara si strainatate, precum si unor personalitati ale vietii culturale si socia

Activitatea in Eparhia Dunarii de Jos (1990-2008)

In fruntea clerului si credinciosilor din eparhia pe care o pastoreste. P.S. Parinte Episcop Casian slujeste chemarilor canonice, pastorale, misionare, culturale si traditional-romanesti, potrivit rolului ierarhului ortodox implicat organic in viata Bisericii si a neamului sau. Toate realizarile si implinirile din viata bisericeasca de la Dunarea de Jos, nu ar fi fost posibile fara contributia si eforturile deosebite ale preotilor, credinciosilor, monahilor si monahiilor din parohii si respectiv manastiri.

Liturgica si Pastoral-Misionara

Cu binecuvantarea si sprijinul P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a adus la Galati moastele unor sfinti si relicve sfinte:

1992: fragment din lemnul Sfintei Cruci ce se pastreaza la Manastirea Xiropotamu din Muntele Athos – Grecia;

1996 moastele Sfantului Apostol Andrei din Patras – Grecia;

2001 braul Maicii Domnului din Volos – Grecia;

2001 vesmantul Sf. Cuv. Parascheva de la Iasi;

2002 moastele Sf. Ioan Casian din Marsilia – Franta; 2006 moastele Sf. Nectarie din Eghina – Grecia.

De asemenea, a adus in Eparhie, moastele unor sfinti si relicve sfinte:

1997 fragment din lemnul Crucii Sf. Ap. Andrei, ce se pastreaza la Catedrala Mitropolitana din Patras – Grecia, cu binecuvantarea Mitropolitului Nicodim de Patras;

2001 moastele Sf. Ap. Andrei, cu bunavointa Cardinalului Christoph von Schonborn, Arhiepiscop R.C. al Vienei;

2002 moastele Sf. Ap. Andrei si ale Sf. Ioan cel Milostiv, cu binecuvantarea I.P.S. Mihail, Arhiepiscopul Ortodox al Austriei;

2004 moastele Sf. Atanasie Patelarie – Patriarhul Constantinopolului, cu binecuvantarea I.P.S. Nicodim, Mitropolitul Harkovului si Bogoduhovului, Ucraina;

2005 moastele Sf. Mc. Dasie si Emilian de Durostor, cu binecuvantarea I.P.S. Ilarion, Mitropolit de Silistra, Bulgaria;

2005 moastele Sf. M. Mc. Gheorghe din Grecia;

2005 moastele Sf. Mc. Atanasie si vesmantul Sf. Efrem de la Lavra Pecerska – Kiev, Ucraina, cu binecuvantarea I.P.S. Pavel, Arhiepiscop al Vasgorodskului si staret al Lavrei Pecerska, Ucraina.

A infiintat peste 200 de parohii si 5 protopopiate (Tg. Bujor, Covurlui, Nicoresti, Faurei si Insuratei). A initiat si sustinut construirea a peste 120 de biserici noi si a fondat/reinfiintat 10 manastiri. A sfintit si resfintit peste 200 de biserici si capele si a hirotonit cca 300 de preoti.

Cultural-educationala

A fondat sau reactivat 6 institutii de invatamant:

Seminarul Teologic “Sf. Ap. Andrei” – Galati (reactivat, aprilie 1990);

Sectia Teologie Ortodoxa-Litere a Facultatii de Litere, Istorie si Teologie din cadrul Universitatii “Dunarea de Jos” – Galati (aprilie 1992), astazi Departamentul Teologic al Facultatii de Istorie, Filozofie si Teologie – Galati;

Scoala de Cantareti Bisericesti din Galati (ianuarie 1993);

Scoala de Cantareti Bisericesti din Braila (septembrie 1995);

Scoala de Cantareti Bisericesti din Tecuci (februarie 1996);

Scoala Postliceala Teologico-Sanitara din Braila (septembrie 1995);

A organizat si coordonat 28 simpozioane, colocvii, conferinte si expozitii in cadrul Eparhiei Dunarii de Jos si a participat la peste 120 simpozioane, congrese, conferinte, colocvii sau intruniri locale (65), nationale (35) si internationale (21).

Incepand cu anul 2005, a infiintat bursa “Episcopul Casian” , care se acorda lunar la 10 studenti de la diferite facultati din cadrul Universitatii “Dunarea de Jos” – Galati.

Social-filantropica

A fondat urmatoarele institutii social-filantropice:

Asezamantul Filantropic Crestin Ortodox “Sf. Vasile cel Mare” Galati (decembrie 1997);

Cantina sociala “Sf. Nicolae” Galati (septembrie 1998);

Centrul Medical “Sf. Doctori fara de arginti Cosma si Damian” – Galati (noiembrie 2003);

Asezamantul socio-medical “Sf. Pantelimon” – Lacu Sarat, jud. Braila (iulie 2004);

Centrul Pastoral, Misionar si Social “Sf. Cuv. Ioan Casian” Galati (octombrie 2006).

A binecuvantat infiintarea si a sprijinit activitatea urmatoarelor asezaminte social-filantropice parohiale:

Gradinita parohiala “Familia” Braila;

Gradinita parohiala “Sf. Imparati” sat Ireasca, jud. Galati;

Centrul pentru copiii strazii “Sf. Stelian” Galati.

Cantina sociala parohiala “Samarineanul milostiv” Galati;

Cantina sociala parohiala “Cuv. Parascheva” Galati;

Cantina sociala parohiala “Sf. Ioan Casian” Braila;

Cantina sociala parohiala “Sf. Arhangheli” Braila;

Cantina sociala parohiala “Cuv. Parascheva” Braila;

Cantina sociala parohiala “Nasterea Domnului” Braila;

Cantina sociala parohiala “Sf. Filofteia” Braila;

Cantina sociala parohiala “Inaltarea Domnului” Braila;

Cantina sociala parohiala “Sf. Ap. Petru si Pavel” Braila;

Cantina sociala parohiala “Sf. Cruce” Braila;

Cantina sociala parohiala “Sf. Fanurie” Braila;

Cantina sociala parohiala “Sf. Stelian” parohia Dudescu, jud. Braila;

Cantina sociala parohiala “Sf. Filofteia” Tudor Vladimirescu, jud. Galati;

Cantina sociala parohiala Cudalbi I, jud. Galati;

Cantina sociala parohiala “Sf. Trei Ierarhi” parohia Sutesti, jud. Braila;

Cantina sociala parohiala “Sf.Ap. Andrei” parohia Ianca II, jud. Braila.

Cantina sociala “Marta si Maria” – Galati ;

Cantina sociala “Sf. Ecaterina” – Galati;

Cantina sociala din parohia Mircea Voda, jud. Braila;

Cabinetul medical parohial “Sf. Nicolae” Braila;

Cabinetul medical parohial “Adormirea Maicii Domnului” Braila;

Cabinetul medical parohial “Sfintii Imparati” Gohor (sat Ireasca), jud. Galati.

Publicistica

A publicat 11 volume de autor:

“Reprezentarea Imnului Acatist in iconografia secolului al XVI – lea” , editie bilingva (romano-engleza), Galati, editura Episcopiei Dunarii de Jos, 1999;

“Poarta Cerului ” – Galati, editura Episcopiei Dunarii de Jos, 1999 (studii si articole publicate pana in 1990 in periodicele Patriarhiei Romane, ale Mitropoliilor Munteniei si Ardealului, ale Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Bucuresti si Sibiu), 350 p.;

“Duh din cuvant” , editura Episcopiei Dunarii de Jos, Galati, 1999, 96 p.;

“Buna Vestire in iconografie si cult” , seria Misionaria, editura Episcopiei Dunarii de Jos, Galati, 1999, 28 p.;

“Cetatea Sf. Andrei” , editura Episcopiei Dunarii de Jos, Galati, 1999, 285 p.;

“Ancora Vesniciei” , editura Episcopiei Dunarii de Jos, 2000, (pastorale, cuvinte inainte si interviuri publicate in perioada 1990-2000), 323 p.;

“Cinci cuvinte catre tineri” , seria Misionaria, editura Episcopiei Dunarii de Jos, Galati, 2001, 32 p.;

“Scara caintei” , editura Episcopiei Dunarii de Jos, Galati, 2003, 184 p.;

“Mreaja cuvantului” , editura Episcopiei Dunarii de Jos, Galati, 2004, 461 p.;

“Candelele credintei” , editura Episcopiei Dunarii de Jos, Galati, 2005, 423 p.;

“Intru lumina Ta!” , editura Episcopiei Dunarii de Jos, Galati, 2007, 283 p.;

A publicat peste 200 de articole şi studii, 15 comunicări susţinute în ţară şi străinătate, 42 de mesaje pastorale la Învierea şi Naşterea Domnului, precum şi la alte ocazii speciale, 100 de prefeţe şi cuvinte înainte la diverse volume, 40 de interviuri.

Este fondator si coordonator al unor publicatii eparhiale:

revista eparhiala “Calauza Ortodoxa” (1990);

volumul anual “Biserica, misiune, slujire” (2000).

A coordonat activitatea editoriala a eparhiei, sprijinind tiparirea a peste 200 volume si brosuri in cadrul Editurii Episcopiei Dunarii de Jos.

 

Sinaxarul zilei

 

rapoarte anuale
free counters
linia pentru protectia copilului